Opnieuw
Gezond

Opgeblazen gevoel? Zo pak je de oorzaak aan!

sydney-sims-5_n3X6EfRNc-unsplash

Dat vervelende opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel na het eten is vervelend en komt helaas veel voor. Vaak wordt de boosdoener gezocht bij bepaalde voedingsmiddelen, zoals kool of bloemkool. Maar wist je dat de oorzaak van een opgeblazen gevoel vaak veel hoger in je spijsverteringssysteem ligt, of zelfs in je zenuwstelsel?

In deze blogpost bespreken we de verschillende oorzaken van een opgeblazen gevoel en geven we je tips om ermee aan de slag te gaan.

De mogelijke oorzaken?

  • Stress: Als je in een fight-flight modus bent, staat je spijsvertering op een laag pitje. Hierdoor kan voeding niet goed verteerd worden en krijg je last van gasvorming.
  • Te weinig maagzuur: Maagzuur is nodig om voedsel te verteren en bacteriën te doden. Als je te weinig maagzuur hebt, kan voedsel te lang in je maag blijven staan, wat kan leiden tot gisting en gasvorming.
  • Verteringsenzymen: De pancreas en galblaas produceren enzymen en gal die nodig zijn voor de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten. Als er te weinig enzymen of gal zijn, kan voedsel niet goed verteerd worden en krijg je last van een opgeblazen gevoel.
  • SIBO: Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO) is een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Dit kan leiden tot gisting, gasvorming en een opgeblazen gevoel.
  • Darmbacteriën: Een disbalans in de darmbacteriën kan leiden tot verschillende spijsverteringsproblemen, waaronder een opgeblazen gevoel

Tips?

  • Eet rustig en kauw goed: Neem de tijd om te eten en kauw je voedsel goed. Dit helpt je lichaam om de voeding beter te verteren.
  • Ontspan voor het eten: Neem even de tijd om te ontspannen voordat je gaat eten. Dit helpt je lichaam om in een rest-and-digest modus te komen.
  • Vermijd stress: Stress kan een grote impact hebben op je spijsvertering. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningsoefeningen, yoga of meditatie.
  • Ondersteun je maagzuur: Als je te weinig maagzuur hebt, kun je dit ondersteunen met appelazijn, citroensap of gefermenteerde voeding.
  • Optimaliseer je bloedsuikerhuishouding: Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot verschillende spijsverteringsproblemen. Zorg voor een gezonde voeding en beweeg regelmatig om je bloedsuikerhuishouding te optimaliseren.

Heeft mijn verhaal jullie geïnspireerd? Aarzel niet om vragen te stellen.

Luister je liever?
Check alles op de Opnieuw Gezond Podcast!

Deel dit artikel

Meer artikels:

Scroll to Top