Opnieuw
Gezond

By Charlotte Nouwen

Make pooping great again

sincerely-media-XJnjN1eRSEk-unsplash (1)

KIJK JIJ... ?

Hans Teeuwen zou zeggen: “Kijk jij als je gescheten hebt, kijk je dan naar je stront? Nou, dat moet je wel doen, want stel: je gaat schijten en het is in een keer knal blauw. Dan weet jij: er is iets mis.”
Misschien een mopje, maar hij heeft wel gelijk, die komiek. Ik kijk altijd. En jij?
 
Veel mensen reageren met een giechel of afkeurende blik als ik over stoelgang praat. Maar laat die stoelgang nu net iets zijn wat ons enorm veel vertelt over onze algemene gezondheidstoestand. Het goede nieuws is: je hebt geen dure of ingewikkelde labo testen nodig om te weten hoe het nu eigenlijk met je darmen gaat. Je kunt immers al heel veel afleiden uit de vorm, consistentie, frequentie, geur en hoeveelheid. Het is een vrij direct feedback systeem.
 
Idealiter ga je als man elke dag minstens 1x naar het groot toilet. Vrouwen zijn iets trager en gaan best minstens 1x per 2 dagen.

BRISTOL STOOL SCALE

De vorm en consistentie vertelt ons hoe lang de stoelgang al in je spijsverteringskanaal zit. Volgens de bristol stool scale zijn er 7 verschillende types stoelgang. Ze worden gecategoriseerd van hard naar zacht.
 
  1. Type 1: Harde, kleine keutels die meestal moeilijk passeren
  2. Type 2: Langwerpige vorm bestaande uit keutels
  3. Type 3: Langwerpig maar met barsten
  4. Type 4: een gladde, zachte worst
  5. Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen
  6. Type 6: Papperig, met zachte vaste stukjes zonder duidelijke randen
  7. Type 7: Waterig, zonder vaste stukjes, volledig vloeibaar
 
Elk type  vertelt ons wel iets. Idealiter heb je liefst een type 3 of 4 vorm stoelgang. En wat het nog beter zou maken: je hebt maar zeer weinig toiletpapier nodig.  Alles van type 1 en 2 vertelt ons dat je geconstipeerd bent. Dit wijst erop de voeding reeds +- 100u in je spijsverteringskanaal heeft gezeten. Dit kan voorkomen omdat waarschijnlijk te weinig vezels eet, of dat de voortbeweging van je spijsverteringsysteem niet goed verloopt. Een juiste verhouding van zuurtegraad in de maag en dunne darmen zorgt voor een goede voortstuwing.
 
Neem je bijvoorbeeld maagzuurremmers dan gaat de PH waarde in de distale dunne darm naar omlaag (I) en verandert het ook de samenstelling van het microbioom. Wat dan weer kan leiden tot een SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Ook te frequent eten zonder tussenpauzes zou hiervoor een oorzaak kunnen zijn(II).
 
Verder drink je best ook steeds voldoende water zodat je stoelgang zachter kan worden.
 
Type 5-7  zijn vormen van een te zachte stoelgang. Vaak wijst een te zachte stoelgang op een ontstekingsproces. Dit is meestal een teken dat of voeding niet goed opgenomen/verteerd wordt (fructose, alcohol, pikant eten, koffie), dat er een pathogeen aanwezig is, een dysbiose van de flora of dat er schade is aan de darm (crohn, colitis). Al deze zaken kunnen inflammatie of ontsteking in de darm veroorzaken. Je lichaam wilt dan zo snel mogelijk van de inhoud van de darm vanaf en zorgt voor een versnelde lediging.

SMELLY CAT

Je kent het wel: een stille killer of een (luide) geurloze wind. Wist je dat de geur van je stoelgang en gas bepaald wordt door wat je eet? Extreem stinkende stoelgang (denk aan rotte vis of eieren) zijn tekenen van onverteerde eiwitten. Geurloze stoelgang is prima en geurloze windjes kunnen ook door de beugel.
 
Stinkt je stoelgang enorm hard? Dan verteer je je eiwitten waarschijnlijk niet voldoende. Je kunt je lichaam ondersteunen door goed te kauwen, je maag voldoende zuur te maken en eventueel extra pepsine bij te nemen (BETAINE HCL). Best ga je op zoek naar de reden van het pepsine tekort. Eet je te snel of ben je bezig met andere zaken tijdens het eten? Dat doe je best niet!

DUIKBOTEN

Een ander belangrijk punt dat mij iets vertelt over je vetvertering is of je stoelgang al dan niet drijft. Drijft je stoelgang dan is wijst dat erop dat je vetten niet goed verteerd en opgenomen werden. Olie drijft op water en als er vetten in je stoelgang zitten drijft die dus ook. Het liefst heb je dus een duikboot.

“If one's bowels move, one is happy, and if they don't move, one is unhappy. That is all there is to it.”

TAKEAWAY

Gezonde stoelgang zal typisch zinken naar de bodem van het toilet, is bruin van kleur, mag een minimaal geurtje hebben.
 
Je stoelgang geeft je onmisbare info over wat er gaande is in je lichaam. Elke vorm van te lang afwijkende stoelgang is een teken dat er iets niet juist verloopt tijdens je spijsvertering.
 
Drijvende stoelgang in een andere kleur dan normaal of een stoelgang die sterk stinkt indiceert dat je best eens met je dokter praat.
 
Kijken dus in het toilet!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Deel dit artikel

Meer van deze info ontvangen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Meer artikels:

Wil je graag je bloedsuiker in kaart brengen met 20% korting?

Klink hieronder en kijk of VERI iets voor jou is!

623dd0f51d66579ff0fb2db9_scan_big-p-1600
Scroll to Top