De vorm en consistentie vertelt ons hoe lang de stoelgang al in je spijsverteringskanaal zit. Volgens de bristol stool scale zijn er 7 verschillende types stoelgang. Ze worden gecategoriseerd van hard naar zacht.
Type 1: Harde, kleine keutels die meestal moeilijk passeren
Type 2: Langwerpige vorm bestaande uit keutels
Type 3: Langwerpig maar met barsten
Type 4: een gladde, zachte worst
Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen
Type 6: Papperig, met zachte vaste stukjes zonder duidelijke randen
Type 7: Waterig, zonder vaste stukjes, volledig vloeibaar
Elk type vertelt ons wel iets. Idealiter heb je liefst een type 3 of 4 vorm stoelgang. En wat het nog beter zou maken: je hebt maar zeer weinig toiletpapier nodig. Alles van type 1 en 2 vertelt ons dat je geconstipeerd bent. Dit wijst erop de voeding reeds +- 100u in je spijsverteringskanaal heeft gezeten. Dit kan voorkomen omdat waarschijnlijk te weinig vezels eet, of dat de voortbeweging van je spijsverteringsysteem niet goed verloopt. Een juiste verhouding van zuurtegraad in de maag en dunne darmen zorgt voor een goede voortstuwing.
Neem je bijvoorbeeld maagzuurremmers dan gaat de PH waarde in de distale dunne darm naar omlaag (I) en verandert het ook de samenstelling van het microbioom. Wat dan weer kan leiden tot een SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Ook te frequent eten zonder tussenpauzes zou hiervoor een oorzaak kunnen zijn(II).
Verder drink je best ook steeds voldoende water zodat je stoelgang zachter kan worden.
Type 5-7 zijn vormen van een te zachte stoelgang. Vaak wijst een te zachte stoelgang op een ontstekingsproces. Dit is meestal een teken dat of voeding niet goed opgenomen/verteerd wordt (fructose, alcohol, pikant eten, koffie), dat er een pathogeen aanwezig is, een dysbiose van de flora of dat er schade is aan de darm (crohn, colitis). Al deze zaken kunnen inflammatie of ontsteking in de darm veroorzaken. Je lichaam wilt dan zo snel mogelijk van de inhoud van de darm vanaf en zorgt voor een versnelde lediging.